Innovation

En sol der dræber virus

Efter at have lavet smykker af smog (!) vender iværksætteren Daan Roosegaarde sit fokus mod himlen igen.

Urban Sun
Urban Sun

Solen kigger frem ... bogstaveligt talt. Her i foråret vækker en kunstig sol fra Holland håb om et friere liv i en verden uden virus. Solen, det drejer sig om, hedder Urban Sun og er et værk af Daan Roosegaarde. Sammen med et team af designere, viruseksperter og forskere har han skabt en’sol’, hvis stråler udsletter luftbårne vira. Det hollandske designstudio understreger dog, at deres kunstige sol kun kan benyttes om aftenen og ikke skal ses som den endelige løsning på den nuværende pandemi.

I lighed med den almindelige sol har den hollandske sol ultraviolette stråler, men selvfølgelig på en helt anden frekvens. De test, der er udført, viser, at disse ’solstråler’ dræber 99,9 procent af virussen!

Videnskaben bag Urban Sun er hentet fra forskning ved Columbia University og Hiroshima University.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde

Som altid med Daan Roosegaarde ligger projektet i grænselandet mellem kunst og videnskab. Hans atelier, der ligger i en gammel glasfabrik i Rotterdams havn, beskrives som et ’socialt designlaboratorium’, hvis formål er at forbedre det daglige liv i bymiljøer. Målet er, at beboerne skal kunne ånde frisk luft, drikke rent vand og forbruge ren energi. I de senere år har Studio Roosegaarde præsenteret en række banebrydende innovationer.

Tag for eksempel Grow, en 20.000 kvadratmeter stor porrefarm, der om natten bliver lyst op af røde og blå LED-lys. Lyset danser hen over det dyrkede område, men det er ikke bare et spændende og underligt syn. Fotobiologisk lysvidenskab viser, at kombinationer af rød og blå kan forbedre væksten og mindske behovet for bekæmpelsesmidler med 50 procent.

Roosegaardes fascination af naturen og teknologien afspejles også i værker som Smog Free Project – en stor luftrenser til udendørs brug. Affaldet i form af komprimerede smogpartikler opsamles og omdannes til ringe og smykker.

– Det er det mest modbydelige, du nogensinde har lugtet til. Det er som døden i pulverform – bare forestil dig, at du skulle have indåndet dette. Filtreret smog består hovedsagelig af kul, hvilket er præcis det, diamanter er lavet af.

I et andet projekt vil Daan Roosegaarde indfange og genbruge rumskrot. En tanke han fik, da han blev opmærksom på, at der i dag er mere end 8 millioner kilo skrot i kredsløb rundt om kloden.

Space Waste Lab Performance
Space Waste Lab Performance – et spektakulært lysshow, hvor der tændes laserstråler, når rumskrot passerer på nattehimlen.

Roosegaarde skabte derfor Space Waste Lab sammen med Den Europæiske Rumorganisation. I første fase blev der bygget et system, der kan spore og visualisere rumaffald. Det resulterede i Space Waste Lab Performance – et spektakulært lysshow, hvor der tændes laserstråler, når rumskrot passerer på nattehimlen.

Daan Roosegaarde har modtaget en række priser rundt om i verden. Men spørgsmålet er, om ikke hans virusdræbende sollampe er hans mest bemærkelsesværdige projekt. Måske ikke så mærkeligt i en tid, hvor vi febrilt længes efter muligheden for at genskabe sociale kontaktflader.

Bilder: Studio Roosegaarde Portrættbillede: Willem de Kam

Publiceret 29.04.2021