Factfulness

Disse lande bidrager mest til en bedre verden

Good Country Index tager udgangspunkt i, hvor meget positiv påvirkning hvert land bidrager med.

Ideen bag Good Country Index er enkel: At måle hvad hvert land bidrager med til menneskeheden inden for teknologi, kultur, fred, ligestilling, miljø, sundhed og verdensorden – baseret på statistikker fra FN og en række andre internationale organisationer.

Indekset er ikke blevet udviklet for at dømme noget land ude, men for at tilskynde til øget samarbejde. Et "godt land" bidrager til hele planetens velstand, og vi er afhængige af sådanne lande, ikke kun for at blive stærkere, men også for at overleve.

Simon Anholt udgiver til august sin nye bog ”The Good Country Equation”.

Det mener i hvert fald manden bag Good Country Index, briten Simon Anholt, der de sidste 20 år har fungeret som rådgiver for præsidenter, premierministre og konger i 56 lande. Han har, som han selv siger, oplevet "lidt af hvert".

– Hvad enten jeg har siddet indespærret på et toilet i paladset i Bhutan eller deltaget i en middag med Vladimir Putin, har min virkelighed ofte overgået fantasien. Men hver begivenhed har givet mig indsigt i, hvordan det egentlig står til med den verden, vi lever i. Og indsigten leder frem til en overraskende enkel strategi for at få verden til at fungere bedre.

Hvad er så verdens bedste land ifølge Anholts tabeller? Finland! Sverige er nr. 4 på Anholts liste, Danmark nr. 6 og Norge nr. 8.

Foto: Ismar Almeida

Publiceret 30.04.2020