Business

Det har forretning lært mig: Sara Blakely

Billede: spanx.com

”Hvis du har en god idé, skal du ikke vente på, at din forretningsplan er 100 procent klar – du skal bare gå i gang. Stol på, at du nok skal lære alt det, du har brug for, undervejs. Uanset hvor succesrig man er, er vi alle fulde af tvivl og usikkerhed. Invester i din uddannelse, og forbered dig grundigt på opgaven, så vokser din selvtillid. Endelig plejer jeg at sige: ’Fake it till you make it’.”

Underbukser, der løfter balderne og holder maven inde, har gjort det muligt for superiværksætteren Sara Blakely at opbygge en formue på ca. 6,5 mia. kr.

Hendes opfindelse Spanx blev hurtigt en favorit blandt kendisserne, og moren til fire er nu selv en kendt profil i tv-juryer, der opmuntrer kvinder til at turde starte deres eget firma.

I 2012 blev Blakely kåret til yngste kvindelige ”self made billionaire” af Forbes, men vejen dertil har ikke været snorlige.

To gange bestod hun, trods benhårde forberedelser, ikke den juridiske embedseksamen. Så besluttede Florida-pigen at søge job som Fedtmule i Disneyworld – kun for at få at vide, at hun ikke var høj nok til dragten.

I stedet arbejdede hun som dørsælger af faxmaskiner. I syv år fik hun døre smækket i hovedet, og det hændte, at folk ringede til politiet for at slippe af med hende.

De mange køretimer brugte Blakely på at udtænke forretningsidéer. Den dag, hun iførte sig et par afklippede strømpebukser i stedet for trusser, indså hun, at hun var på sporet: Pludselig sad hendes hvide lange bukser meget bedre. Og faxmaskinerne havde trods alt skærpet hendes salgsevne.

– Når jeg tænker på mor og mormor, der ikke har haft de samme muligheder som mig, og på alle de kvinder i verden, der stadig ikke har det, så tør jeg hvad som helst, har Sara Blakely udtalt.

Publiceret 27.04.2020