Kultur

Derfor er de morgenfriske mest produktive

Apples Tim Cook står op kl. 04 – og sætter fingeren på hemmeligheden.

Tim Cook
Tim Cook. Foto: Laura Hutton/Shutterstock

Morgenmennesker har længe været en bedre art end natugler – i hvert fald når det gælder lutherske værdier som stræbsomhed. Og faktum er, at i dag lever de fleste ledere af store virksomheder efter devisen "morgenstund har guld i mund".

Det sammenfattes bedst af Tim Cook, adm. direktør for verdens højest værdisatte virksomhed Apple. Hans dag begynder kl. 04.

– Jeg gør det, fordi jeg har bedre kontrol om morgenen. I løbet af dagen sker der altid ting, der tvinger én ud af kurs. Morgenen er min egen. Eller – den tidlige morgen er min egen.

I de første timer er der ikke noget, der forstyrrer og stopper, ingen hasteindkaldte møder, sure kunder eller ledere, der ønsker opmærksomhed.

Den er især hans egen, fordi Tim Cook gør sig selv helt utilgængelig. Han tager i fitnesslokalet. Eller læser kundemails for at "mærke brugernes puls, vide hvad de laver, føler og tænker".

At trække gardinerne for og sætte mobiltelefon og computer på ’forstyr ikke’ – det kan man vel bare gøre når som helst på dagen, ikk’? I teorien: ja. Problemet er, at når alle andre er vågne, er det meget vanskeligere at gennemføre.

Men egentlig behøver man ikke at være morgenfrisk. Man kan gå den modsatte vej og finde samme ro fra kl. 23 ...

Publiceret 01.11.2021