Bæredygtighed

Den grønne ø

Astipálea er et laboratorium for Grækenlands planlagte overgang til et grønnere og mere bæredygtigt samfund.

Astypalaia

Den paradissmukke græske ø Astipálea er en del af Dodekaneserne. Astipálea betyder bogstaveligt "Den gamle by", men selv om øen er gammel, viger man ikke tilbage for at tænke nyt.

For nylig har man vedtaget et kommende forbud mod alle benzin- og dieselbiler, som i stedet skal erstattes af elektriske køretøjer. Overgangen er allerede begyndt. Omstillingen handler ikke kun om at skrotte alle biler, der kører på fossile brændstoffer. Man vil også udskifte alle dieselgeneratorer, der tegner sig for størstedelen af øens energiforsyning i dag, og erstatte dem med solcelleanlæg og vindkraft. På den måde er øen blevet en vejviser ind i fremtiden.

For at omstillingen kan ske nemt og hurtigt, modtager alle beboere på øen et tilskud, når de skal købe deres første elbil. Når overgangen er afsluttet, vil der også være en udlejningsflåde på 200 elbiler på øen, som turister kan leje. De skal oplades af et nyt solcelleanlæg, der vil stå klar næste år og kunne levere 3 megawatt strøm.

Astipálea er således en slags laboratorium for Grækenlands planlagte overgang til et grønt og mere bæredygtigt samfund, hvor man kan teste nye bæredygtige energiløsninger i praktisk virkelighed.

Den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis kører hårdt på med den grønne omstilling. Han vil blandt andet lukke alle kulkraftværker undtagen ét allerede næste år. Målet er at nedbringe CO2-udledningerne med 55 procent inden 2030.

Men ikke alle jubler. I det nordvestlige Grækenland arbejder 7.000 mennesker på kulfyrede kraftværker, og de er bange for at miste deres arbejde, når omstillingen går for hurtigt.

Kulkraftværkerne i området står i dag for 65 procent af landets energiforsyning.

Publiceret 30.06.2021