Økonomi

Danskernes sommerferiebudget stiger i år, men vi bliver stadig hjemme

Igen i år vil to ud af tre familier holde hele sommerferien i Danmark og bruge flere penge på ferien end sidste år.

strand
Foto: Shutterstock

Danskerne skruer op for sommerferieforbruget med 8 pct. i år, men vi bliver hjemme. Igen i år vil to ud af tre familier nemlig holde hele sommerferien i Danmark. Det viser en ny måling, som YouGov har lavet for Nordea.

I år forventer den gennemsnitlige husstand at bruge 13.740kroner på den samlede sommerferie – altså inklusive transport, mad, shopping og forlystelser. Det svarer til næsten 8 pct. mere end sidste år.

Ann Lehmann Erichsen

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen

- I næsten alle dele af landet stiger sommerferiebudgettet. Der er faktisk tale om et pænt løft i forbruget, selvom turen heller ikke går sydpå til sommer. Vi lever med restriktioner for anden sommer i træk. Vaccinationsprogrammet løber til ind i august, hvor mange har afholdt deres sommerferie. Der er stadig mange restriktioner og usikkerhed, og det betyder, at de fleste satser på det helt sikre – nemlig ferien i Danmark, forklarer forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Politikernes beslutning om at frigive resten af danskernes indefrosne feriepenge har måske løftet sommerferiebudgettet en smule:

- Vi kan hæve resten af feriepengene frem til udgangen af maj, og mon ikke en del af pengene er øremærket til at leje et sommerhus og anden selvforkælelse i sommerferien, spørger Ann Lehmann.

Flere melder om, at sommerplanerne er påvirket i år i forhold til i fjor

I målingen svarer 61 pct. af deltagerne, at COVID-19-situationen har påvirket deres sommerferieplaner. Sidste år var det kun 54 pct.

- Efter mere end et års hjemmeliv med mange restriktioner har vi lært, at det bare tager den tid, det nu tager, før livet kommer tilbage til normalen, og at det er bedst at satse på den sikre ferie her i landet frem for at booke en tur sydpå, der kan blive aflyst i sidste øjeblik, siger Ann Lehmann.

Seks ud af ti vil holde hele sommerferien i Danmark, og hver femte familie vil sågar holde ferien fra hjemmematriklen.

-Vi kender allerede begrebet ”staycation” fra sidste år, hvor rigtig mange holdt ferien hjemme. Mange af os opdagede på den hårde måde, at der var fuldt optaget mange steder i hele landet. Så jeg kan kun opfordre til, at man planlægger Danmarksferien i god tid og er åben for alternativer, råder Ann Lehmann.

Åbne grænser vil ikke få os til at valfarte ud

Skulle hele situationen ændre sig inden ferien, så vi pludselig kan rejse frit, vil kun 9 pct. skifte sommerferien i Danmark ud med en udenlandsk, viser målingen. Det er på niveau med sidste års måling.

- De fleste har indstillet sig på, at Danmark er ferielandet igen i år. Og mange er nok også mest trygge ved at blive hjemme, når man ikke kan rejse helt så frit, som vi er vant til, siger Ann Lehmann Erichsen.

Af: forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen

Publiceret 27.04.2021