Økonomi

Chefstrategen: Hold fast i aktier på trods af coronavirussen

På få uger har den frygtede virus bredt sig fra det centrale Kina og videre til USA og Europa. Foreløbig er smitten begrænset, men den sendt globale aktier ud på lidt af en rutsjebanetur. Vi forventer dog, at den negative påvirkning vil være både kortvarig og begrænset.

Foto: Shutterstock

Grundlæggende bryder investorer sig ikke om usikkerhed. Tværtimod har de det bedst, når de kan proppe økonomiske data ind i deres modeller og regne på, hvor markedets værdi skal ligge i fremtiden. Geopolitiske begivenheder – eller som i dette tilfælde, en dødelig, influenza-lignende virus, er derimod sværere at putte ind i et regneark, og derfor reager investorerne i øjeblikket med mistro og usikkerhed.

– Det vi ser i øjeblikket er, at investorerne handler på de seneste opdateringer vedrørende spredning af corona-virussen. Det vil vi formentlig se en tid endnu, indtil vi får sikkerhed for, at situationen igen er under kontrol, siger chefstrateg Andreas Østerheden.

Han mener, at udviklingen skal ses i lyset af de meget høje aktieafkast i 2019 og de seneste måneders kursstigninger, som har været drevet af en pæn portion optimisme. Han peger derfor på, at aktiemarkedet i højere grad ville blive ramt af et tilbagefald. Indtil videre har investorernes reaktion været behersket, og kurserne globalt set var fredag blot tilbage ved niveauet fra begyndelsen af januar.

Selv om sygdommen nu har spredt sig fra byen Wuhan til områder uden for Kina, forventer Andreas Østerheden og hans kolleger i Nordea, på nuværende tidspunkt ikke, at den vil udvikle sig til en global pandemi.

– Selvom der nu er fundet sygdomstilfælde udenfor Kina, også i USA og Europa, tager myndighederne situationen særdeles alvorligt og har iværksat omfattende tiltag for at forhindre spredningen. Vi forventer, at påvirkningen både økonomisk og markedsmæssigt bliver af kortvarig karakter, lyder det chefstrategen, som forklarer, at det ikke er første gang, at verden gribes af frygt for spredning af en virus.

”Vi forventer, at påvirkningen både økonomisk og markedsmæssigt bliver af kortvarig karakter.”

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea.

I det 21. århundrede har aktiemarkederne reageret negativt på SARS-virussen, MERS-virussen, fugleinfluenza, svineinfluenza og ebola.

– Hvad disse epidemier havde til fælles var, at man fik standset spredningen af sygdommen, og derfor var den markedsmæssige påvirkning kortvarig, siger Andreas Østerheden.

Frygten blandt investorerne var større under SARS-epidemien, hvor kinesernes manglende kommunikation med omverdenen og langsomme reaktion forværrede situationen. Denne gang har kineserne handlet hurtigt og beslutsomt. Millionbyen Wuhan (som er epicentret for epidemien og på størrelse med New York) samt andre berørte byer er sat i karantæne, og store begivenheder forbundet med det kinesiske nytår er blevet aflyst. Derudover er det kinesiske nytår er blevet forlænget  for at reducere koncentrationen af rejsende.

– Før virusudbruddet var det forventet, at den økonomiske vækst i Kina ville nå 6% i år. Nu forventer flere økonomer, at væksten sagtens kan blive 1 procentpoint lavere som følge af udbruddet. Påvirkningen på den økonomiske udvikling vil med stor sandsynlighed være begrænset, og påvirkningen på markedet forventes at være kortsigtet ligesom ved tidligere tilfælde, slutter Andreas Østerheden.

Store menneskelige omkostninger, men ikke økonomisk trussel

Virusudbrud, som det vi ser nu, har naturligvis store menneskelige omkostninger, men udgør ikke nødvendigvis en trussel for markederne og økonomien som helhed. Hidtil er knap 10.000 mennesker blevet smittet med coronavirussen, mens ca. 213 er døde (i betragtning af pålideligheden af kinesiske data er tallet formentlig lidt højere). Til sammenligning bliver ca. 3–5 mio. mennesker hvert år smittet med influenza, og omkring 291.000–650.000 mennesker dør af sygdommen. Uanset hvordan den nuværende situation udvikler sig, vil de menneskelige omkostninger være langt mindre, end hvad vi normalt ser fx under influenzasæsonen. Når det gælder økonomien og markederne, er situationen den omvendte. Den økonomiske risiko i forbindelse med virusudbrud er, at sådanne udbrud kan skabe frygt verden over. Den sæsonbetonede influenza har ikke et skræmmende navn, men uvante virusser som SARS, ebola og den nye coronavirus kan skabe omfattende panik. Folk holder sig væk fra steder med mange mennesker. De går ikke på shopping eller restaurant, og de rejser ikke.

Tekst: Thomas Engelsmann

Publiceret 31.01.2020