Bæredygtighed

Bjarke Ingels tegner millionby i ørkenen

Telosa skal huse fem millioner mennesker og ligner noget fra en science fiction-film. Nu skal byen bygges fra bunden og være verdens mest miljøvenlige.

Telosa.
Telosa. Billede: BIG

Intet ser ud til at kunne stoppe stjernearkitekten Bjarke Ingels – eller hans store ideer. Efter rumstationer på Mars og månen tegner han nu på en by til fem millioner mennesker, Telosa. Den skal bygges op fra bunden i den amerikanske ørken, og kunden er iværksætteren og investoren Marc Lore, tidl. adm. direktør for Walmart eCommerce.

Telosa
Telosa. Billede: BIG

Visionen er "en ny global standard for byliv, som vil udvikle menneskets potentiale og blive en skabelon for kommende generationer", skriver de to i en udtalelse. Tanken er, at Telosa skal have 50.000 indbyggere i 2030 og fem millioner i 2060.

Realistisk eller ej – byen skal blive verdens mest miljøvenlige med hensyn til materialer, transport og el- og vandforsyning. Sidstnævnte er lidt af et problem, når man tænker på, at den skal ligge i ørkenen "et sted i det vestlige USA" og på offentlig jord.

Bjarke Ingels.

Bjarke Ingels

Beskæftigelse: Har drevet arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group (BIG) siden 2006.

Udvalgte projekter: Københavns Havnebad på Islands Brygge, 2003. VM-husene i Ørestad, 2005. Aqua Center i Odense, 2009. Nationalbiblioteket i Astana, Kasakhstan, 2009. Hovedkvarter for Google i Californien, 2015. Via 57 West i New York, 2016.

Udmærkelser: Wall Street Journal udnævnte ham til Innovator of the Year i 2011. I 2016 listede Time ham som en af tidens 100 mest indflydelsesrige mennesker.

– Hvilken teknologi og hvilke innovationer kan vi gøre brug af, når vi netop opfører byen fra bunden, spørger Bjarke Ingels. – Tænk bare på, hvad der er muligt med nye byggematerialer, selvkørende køretøjer, elektriske fly. Og at alt skal kunne flyttes under jorden.

Ingels er inspireret af havebyen, et byplanlægningsbegreb fra slutningen af 1800-tallet, og forestiller sig forskellige typer huse, der er "tilgængelige for alle".

I midten af byen vil der skulle bygges en stor grøn park og en skyskraber kaldet Equitism, der beskrives som ”byens fyrtårn”.   

Publiceret 01.10.2021