Innovation

Bjarke Ingels bygger fremtiden

Stjernearkitekt Bjarke Ingels. Film: Toyota Woven city

Scenen kunne være fra en science fiction-film: Den superdesignede lille japanske by ved foden af bjerget Fuji er fuld af forskere og innovatorer, der tester nye former for robotter, AI (Artificial Intelligence) og bæredygtige energiløsninger.

Alle bygninger har solcellepaneler. Indbyggerne har hjælp fra sensorer og hjælperobotter til at tage hånd om deres helbred og holde orden i de intelligente, smukke træhuse.

Lyder det som utopi? Faktum er, at kæmpelaboratoriet, der går under arbejdsnavnet Woven City (Den Vævede By), er på vej til at blive virkelighed. Bag initiativet står den japanske bilproducent Toyota, og det første spadestik bliver taget i 2021.

– At opbygge en hel by fra grunden, selv i en lille skala som denne, er en unik mulighed for at udvikle fremtidens teknologi, herunder et digitalt system for infrastruktur, sagde Toyotas koncernchef Akio Toyoda, da han lancerede projektet på CES-messen i Las Vegas.

Det er tydeligt, at Toyoda har fokus på en fremtid, hvor hans virksomhed foretager sig væsentligt mere end at fremstille biler.

I starten er det meningen , at Woven City skal huse omkring 2.000 mennesker, de fleste af dem Toyota-medarbejdere, pensionister og gæsteforskere.

Virksomheden er gået ud med en åben invitation til potentielle samarbejdspartnere, både virksomheder og akademikere kan ansøge om at flytte dertil via et særligt website.

En af de vigtigste nøglepersoner er dog allerede ombord: Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels har tegnet den minimalistiske, bæredygtige by med dens hængende haver og luftige hjem.

Vejene er specielt udformet til test af selvkørende køretøjer, men tegningerne rummer også indbydende torve og parker – magen til dem Bjarke Ingels Group tegnede til Googles hovedkontor i Mountain View i Californien.

Det er tydeligt, at Ingels, der også har tegnet LEGO-huset i Billund og kontorbygningen Two World Trade Center i New York (som er ved at blive rejst dér, hvor et af tvillingetårnene stod), tænker meget langsigtet:

– Hvis vi kan ændre klimaet uden at tænke over det, hvad kan vi så ikke opnå, hvis vi virkelig prøver, sagde han for nylig i et interview, der blev offentliggjort på arkitektwebsitet Arch Daily.

Link til dem, der er interesserede i at flytte til Woven City: https://www.woven-city.global

Publiceret 24.02.2020