Økonomi

Biden tager stikket hjem, men må trække i arbejdstøjet

Det står nu klart, at Joe Biden er USA’s næste præsident. Vi gør en foreløbig status over, hvordan investorerne og finansmarkederne har reageret på det amerikanske valg.

Lørdag eftermiddag dansk tid kunne de første amerikanske nyhedsmedier udråbe en vinder af det amerikanske præsidentvalg. Til trods for at der stadig tælles stemmer op i flere afgørende svingstater, og at Donald Trump truer med at gå rettens vej, forventer vi ikke, at det vil ændre på, at USA’s næste præsident hedder Joe Biden.

Endnu har investorerne kun haft få dage til at fordøje resultatet. I sidste uge var status, at aktier fredag lå knap 6 pct. højere (målt i danske kroner) end før tirsdagens valg. Da det sidst på ugen stod klart, at Joe Biden lå markant bedre i kapløbet om præsidentposten, hæftede investorerne sig ved, at det var med udsigten til at skulle dele magten med Republikanerne. Det vil kræve kompromisser på begge sider af det politiske skel, hvilket gav stigninger til aktier, mens renterne faldt.

Cykliske aktier har generelt klaret sig godt siden valget, men især IT-sektoren er skudt i vejret, og efter måneder med en svag udvikling fik også medicinalaktier et mindre comeback med udsigten til mindre regulering og mindre prispres. Vi vurderer, at et Senat kontrolleret  af Republikanerne næppe vil støtte en lovgivning, der giver staten mulighed for at blande sig i prisen på receptpligtig medicin, ligesom Demokraterne omvendt vil få svært ved at få gennemført deres dagsorden om strengere regulering af teknologiselskaber som fx Amazon, Apple og Google.

Simon Kristiansen, seniorstrateg

Midt i euforien vil jeg dog advare om, at de markante stigninger på aktiebørserne kan udgøre en risiko på kort sigt. Udsigten til et Senat kontrolleret af Republikanerne vil gøre det sværere at nå til enighed om størrelsen af den økonomiske hjælpepakke, som skal sætte gang i økonomien midt i coronapandemien. Omvendt er sandsynligheden for en hjælpepakke allerede i december steget. Det vil næppe redde økonomien fra en mindre nedgang i 4. kvartal, men alt nyt om hjælpepakker er godt nyt for aktier. Opsvinget er altså ikke aflyst, men mere sat på pause, og vi holder fortsat fast i vores anbefaling om at overvægte aktier mod obligationer.

Trods en hæsblæsende uge er valget endnu ikke slut. Som en interessant krølle på halen tegner der sig i staten Georgia et interessant billede, hvor to pladser til Senatet stadig er i spil. For at vinde kræves et flertal på mindst 50 pct. af stemmerne; ellers skal der holdes omvalg mellem de to kandidater, der opnåede flest stemmer. Der skal nu holdes omvalg til begge pladser i Senatet, hvilket betyder, at Demokraterne igen har mulighed for at vinde Senatet  til januar næste år. Vinder de begge pladser, vil Demokraterne og Republikanerne begge have 50 ud af de 100 pladser i Senatet. Det vil reelt betyde, at Demokraterne kommer til at kontrollere Senatet, da vicepræsident Kamala Harris har den afgørende stemme ved stemmelighed. Joe Biden har kaldt til forsoning, og de kommende måneder vil vise, om de to fløje formår at samarbejde. En ting er sikkert: Hvis han vil opnå resultater, må Joe Biden trække i arbejdstøjet.

Tekst: Simon Kristiansen, seniorstrateg

Publiceret 10.11.2020