Personligt

Bæredygtige bobler

Zabrina Ziegler var nyuddannet og jobsøgende, da en statusopdatering på LinkedIn ændrede alt. I dag er hun medejer af en tyggegummifabrik, der er godt på vej til at erobre verden.

Truegum, Zabrina Ziegler
ZieglerZabrina Ziegler anede ikke, at der er plastik i traditionelt tyggegummi, inden hun blev kontaktet af to CBS-fyre på LinkedIn.

Den 12. juni har Zabrina Ziegler termin med sit første barn, men det er ikke hendes første baby.

Hendes første baby er efter eget udsagn virksomheden True Gum, som hun er medstifter af og produktansvarlig i. True Gum producerer bæredygtigt, vegansk tyggegummi, som er lavet af naturgummi og som derfor fri for den plastik, der er i konventionelt tyggegummi.

Zabrina Ziegler har en kandidatgrad i Fødevarevidenskab og Human Ernæring fra Københavns Universitet, og hun havde egentlig regnet med, at hun ville have fundet et job allerede inden endt studie, men sådan gik det ikke. Tre måneder efter, hun var blevet færdig med studiet, havde hun stadig ikke fået et job.

Hun gik til møder i jobcenter og A-kasse, og som en del af sin jobsøgning fik hun opdateret sin LinkedIn profil, hvorpå hun også skrev sin erfaring med produktudvikling.

Truegum, Zabrina Ziegler
Snart har Zabrina Ziegler termin med sit første barn, men det er hendes nummer to baby – den første er tyggegummifabrikken True Gum.

Zabrina Ziegler

Bosat: Vanløse.

Uddannelse: MSc Human Nutrition.

Karriere: Chief Product Officer / Produktchef hos True Gum.

Kom direkte fra Universitetet og ind hos True Gum, og derfor har jeg kun studiejob som tidligere erfaring.

Interessen for produktudvikling startede nemlig i mit tidligere studiejob hos Toms Gruppen,hvor jeg var produktudviklingsassistent.

Skjult talent: Har en stor passion for latindans. Ligefrem talent, ved jeg dog ikke lige…

Motto: Hvis vi løfter i flok, kan vi gøre en forskel.

– Allerede et par dage efter, lå der en besked fra en Peter, der havde gået på CBS, og som jeg ikke anede hvem var, fortæller Zabrina Ziegler.

Verden ændrede sig

Beskeden var lang, og han skrev om, at han og en kammerat var gået i gang med et projekt på baggrund af, at de havde fundet ud af, der var plastik i tyggegummi. De var så småt gået i gang med at undersøge, hvordan man kunne lave tyggegummi uden plastik i.

– Der var flere spørgsmål i henvendelsen, end der var konkrete tiltag. De ville gerne prøve at udvikle et produkt selv og havde brug for noget assistance til produktudvikling, siger Zabrina Ziegler.

Entusiasme i beskeden var ifølge Zabrina Ziegler ikke til at tage fejl af, så hun besluttede sig for at mødes med de to idemænd Morten og Peter.

– Jeg tænkte: Hvad er det værste, der kan ske? Jeg kan jo godt lige mødes med dem og høre mere om idéen. Om ikke andet har jeg da noget sjovt at lave de næste par uger, imens jeg alligevel søger jobs.

Truegum
I dag er 16m2 på anden sal i Sydhavnen udskiftet med 800m2 i Glostrup, men også disse lokaler er True Gum ved at være vokset fra.

De mødtes første gang i januar 2017 for at tale om, hvorvidt ideen om et plastikfrit tyggegummi overhovedet kunne lade sig gøre.

– Jeg husker tydeligt, at der kom de her to friske fyre cyklende med det klassiske CBS-udseende og hver deres briefcase og en MacBook klar til at vise det helt store diasshow, fortæller Zabrina Ziegler og griner lidt ved mindet.

Allerede efter deres første møde kunne hun mærke, at hele hendes verden havde ændret sig.

– Jeg gik fra at tro, at jeg bare skulle søge jobs, og min kæreste og jeg var faktisk begyndt at kigge på at søge jobs i udlandet, men helt fra første møde tænkte jeg, at det her var en virkelig god ide, siger Zabrina Ziegler.

Efter endnu et par møder, blev de enige om at lave et samarbejde. På hvilke vilkår vidste de ikke rigtig, men Zabrina Ziegler fik den sydamerikanske gummimasse og lidt forskellige aromaer med hjem.

– Jeg var på dagpenge, så jeg havde masser tid om aften til at stå og lege med det i køkkenet og vi aftalte at bruge de næste fem uger på det.

Allerede efter et par uger, hvor de var i næsten daglig kontakt, fandt de dog ud af, at der var lidt mere ’trial and error’, end de havde troet.

Truegum
Til at begynde med stod Zabrina Ziegler og True Gums øvrige medejere selv for hele produktionen. I dag består virksomheden af mere end 30 ansatte.

– Hvordan man laver tyggegummi, er lidt hemmeligt, og alt er patenteret, så jeg stod og prøvede mig frem med vandbad derhjemme på komfuret. Jeg tror, hvis jeg kigger godt efter, har jeg stadig gummirester i de fleste af mine gryder og på gulvet i lejligheden, griner Zabrina Ziegler.

Men på et tidspunkt, nåede hun frem til et produkt, der var spiseligt.

– I begyndelsen var det egentlig bare en gummibase med lidt mintsmag i, der mest af alt smagte af bark, gummibasen kommer jo fra træsaft, men det blev bedre og bedre.

De begyndte at tro på, at de havde et produkt med en fremtid, og for at gøre en lang historie kort, fik de på et møde for iværksættere deres første investor – Reform Køkken. Det betød, at det i maj 2017 var blevet tid til at sætte gang i produktionen. Efter en maskinmesse i Køln, hvor der blev grinet en del af deres efterspørgsel efter en lillebitte tyggegummimaskine, der bare skulle kunne lave et par kilogram tyggegummi ad gangen, kom de dog hjem med gode kontakter og en mand, der kunne bygge dem en maskine ud af reservedele.

– Så rykkede vi ud til Reform i Sydhavnen oppe på anden sal over deres showroom til et lokale på cirka16 m2.

Investerer opsparingen

Til at begynde med blev deres tyggegummi solgt i en række caféer og på Louisiana til 25 kroner, men de var godt klar over, at hvis de virkelig skulle ud og konkurrere med tyggegummigiganter som Stimorol, var de nødt til at få prisen ned.

Der var stadig ingen af dem, der havde fået løn, men da Morten og Peter spurgte Zabrina Ziegler, og hun ville være medejer, skulle hun ikke bruge lang tid på at nå frem til et ja.

– Tanken om, at Peter og Morten sådan set bare kunne afskedige mig, efter jeg havde lagt så meget tid og engagement i det, var slet ikke til at bære. Det var blevet som et barn, og jeg kunne ikke bare overlade det, jeg havde været med til at skabe til en anden.

Truegum, Zabrina Ziegler
Hos True Gum arbejder de konstant på at forbedre og udvikle deres produkter, der ifølge Zabrina Ziegler i begyndelsen mest af alt smagte af bark.

Og med et var drømmen om et fast 8-16 job erstattet af en iværksætterdrøm.

»Jeg stod også i den situation, at jeg havde en kæreste, men han kunne godt passe sig selv, og vi havde ikke nogen børn, så der var ikke rigtig noget andet, der krævede min tid, så jeg besluttede mig for at lægge alt i det«.

Og udover 14 timers arbejdsdage, røg opsparingen også ind i virksomheden.

– Jeg havde slet ikke troet, at iværksætteri var noget for mig. Jeg vil helst have orden og sikkerhed, og jeg er noget af en kontrolfreak, og som iværksætter, er der bare slet ikke noget, man kan kontrollere, siger Zabrina Ziegler.

To tons

Deres første store kunde 7-Eleven kom kort tid efter.

– Da vi skulle producere den første palle, arbejdede vi i døgndrift for at kunne levere ordren til tiden, fortæller Zabrina Ziegler.

Kort tid efter kontaktede Irma dem – de var vilde med produktet og ville høre, om de kunne levere og ikke længe efter kom også SuperBrugsen.

Pludselig voksede forretningen eksplosivt og dermed produktionen så meget, at der ikke længere var tid til at videreudvikle produktet, så de endte med at ansætte syv fødevarestuderende til at hjælpe til med produktionen.

– Da vi var oppe på at bære to tons råvarer op ad en gammel, smal trætrappe, og tilsvarende to tons tyggegummi ned igen om måneden, blev vi klar over, at det var tid til at flytte produktionen til noget større i stueplan eller i det mindste med en elevator.

For selv om hendes kæreste er fysioterapeut, hvilket hun især i denne periode priste sig lykkelig for, så var de godt klar over, at deres voksende virksomhed havde brug for nye lokaler.

True Gum

Stiftet i 2017 af fire danske venner

  • True Gum kan købes i mere end 15 lande
  • Egen fabrik opbygget i Glostrup, der producerer mere end 500 kg tyggegummi dagligt
  • 40 ansatte
  • 6 forskellige tyggegummi-smage og 3 forskellige mintpastil-smage

Større og vildere

Efter en tur i banken, rykkede de videre til 800 m2 i Glostrup – i stueplan. Her har de nu boet cirka to år.

– Lokalerne her er også ved at have udtjent deres værnepligt, og der går ikke længe, før vi har brug for mere plads, men for nu går det, siger Zabrina Ziegler.

I dag er det ikke længere det danske marked, der er True Gums største. Udover aftaler med butikker i hele Skandinavien, Finland og Holland, så er Tyskland i dag virksomhedens største marked og aftager i omegnen af 50 procent af deres produktion.

– Det er sjovt at tænke tilbage på, at for bare tre år siden, drømte vi om en gang at kunne ligge på hylderne i Irma, og i dag ligger vi der og en masse andre fede steder, og vores største marked er ikke en gang Danmark længere, siger Zabrina Ziegler med lige dele stolthed og forundring i stemmen.

I dag har True Gum 18 fastansatte og cirka 15 deltidsansatte men rejsen og ekspansion for True Gum er langt fra færdig.

– Den helt store mission for os er at være et reelt alternativ til de store mærker som for eksempel Stimorol og de andre mærker med plastik i, og ligge ved siden af dem i alle butikker, der sælger tyggegummi, siger hun og fortsætter:

– Vi skal være større, og det skal være vildere.

Truegum, Zabrina Ziegler
For Zabrina Ziegler og de tre andre medejere Jacob Sand Motzfeldt, Morten Ebdrup og Peter Juul Regnersgaard er det gode arbejdsmiljø vigtigt.

Ikke den fødte leder

Her ikke meget mere end en uge, inden hun går på barsel, kigger Zabrina Ziegler tilbage på fire hæsblæsende år.

»Det sjoveste for mig i alt det her har nok været at bygge min egen stilling. Jeg havde så mange kriterier til en kommende stilling, da jeg kom ud fra studiet, og den stilling kunne jeg bare ikke finde, og hvis den var der, ville de ikke have været interesseret i mig og min manglende erfaring«.

Og så har hun fundet ud af, at hun kan mere, end hun troede. Selv mener hun ikke, at hun er den fødte leder, men allerede to år inde i sit karriereliv havde hun 20 ansatte.

»Det er et stort ansvar at have ansatte. Jeg tænker meget over, at de skal få noget ud af at arbejde hos os, og det skal være rart at være her. I starten mistede jeg lidt pusten over, at de ansattes arbejdsliv hviler på mine skuldre, men det gør True Gums fremtid også«.

Farvel baby - hej barn

I dag har hun fundet mere ro og ikke kun i sin rolle som leder. For det har på mange fronter været noget af en rejse for Zabrina Ziegler at springe ud i livet som iværksætter, og det har i høj grad også været en mental rejse for hende.

– Jeg har altid været en kontrolfreak og alt skulle være perfekt, og der har jeg virkelig skulle over nogle hurdler i det her forløb, for det er umuligt at være i kontrol i en opstartsvirksomhed, og produktet bliver ikke perfekt før, man får feedback fra kunderne og videreudvikler det.

Nu ser hun frem til for en stund igen snart at miste fodfæstet, når hun og hendes kæreste skal byde deres første barn velkommen, men hun er også noget nervøs for at skulle slippe sin første ’baby’ af syne nogle måneder.

– Jeg glæder mig til at komme tilbage til True Gum efter min barsel og se, hvad der er sket imens jeg har været væk, for der sker hele tiden noget, men for nu vender jeg mit fokus mod hende jeg har i maven.

Tekst: Gry Koefoed Foto: Lars Just

Publiceret 02.06.2021