Økonomi

Ashgabat: Verdens dyreste by

Sig "eksklusiv livsstil" og tankerne går straks til byer som Paris, London, New York og Dubai. Eller hvad?

Ashgabat

Faktisk er disse verdensmetropoler blevet overhalet af det lukkede land Turkmenistans hovedstad Ashgabat på listen over verdens dyreste byer at bo i.

Førstepladsen i den årlige af Mercer Cost of Living Survey, der nok kan afstedkomme et hævet øjenbryn eller to, skyldes bl.a., at Turkmenistan plages af hyperinflation og mangel på fødevarer, hvilket gør det dyrere at bo der.

Og diktatoren Gurbanguly Berdymukhamedovs ledelse ser ikke ud til at gøre sagen bedre. Han er det seneste år især blevet omtalt for sine nære familiemedlemmers succes i senatorvalget (ingen opposition er tilladt i landet). Og for sin intense kærlighed til hunderacen turkmensk alabai, som der er blevet oprettet en nationaldag for og rejst en guldstatue af i netop Ashgabat. 

Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat
Ashgabat

Mercers liste omfatter 209 byer. For at afgøre, hvor det er dyrt og billigt for international arbejdskraft at bo, ser virksomheden på en række parametre som husleje, fødevarepriser, transportmuligheder og sikkerhed. Og da Mercer er et amerikansk konsulentfirma, spiller mulighederne for at få et par klassiske blå jeans eller en burger også en rolle i rangeringen. 

I toppen af listen har Ashgabat selskab af sidste års nr. 1, Hongkong, som nu er nr. 2. Derefter følger Libanons hovedstad Beirut, der er kravlet hele 42 placeringer op, samt Japans hovedstad Tokyo og schweiziske Zürich. 

Amagertorv, København

Blandt de nordiske byer betragtes København som dyrest at bo i, den ligger på 16.-pladsen. Oslo og Helsinki er betydeligt længere nede på listen som nr. 55 og 56, og Stockholm er nr. 72. I den svenske hovedstad må der dog have fundet betydelige prisstigninger sted; sidste år lå Stockholm på en 133.-plads.

Publiceret 04.08.2021