Factfulness

7 bæredygtige materialer til fremtiden

Plastik, beton og læder – populære materialer, men katastrofale for miljøet. Her er syv nye alternativer, der kan hjælpe os med at leve mere bæredygtigt.

hermes taske

1. Dyrket læder

Modebranchen vil også gerne tiltrække dyre- og miljøvenner. Flere high fashion-mærker som Stella McCartney og lædergiganten Hermès investerer i mycelium, ”svamperødder”,  som erstatning for skind. Læderet dyrkes fra sporer, der udvider sig til et lag af sammenvævede tråde, som derefter garves og farves for at give følelsen af ægte læder.

sneakers

2. Bakteriel nanocellulose

Et andet læderalternativ er bakteriel nanocellulose (BNC) fra en bakterie- og gærkultur, der bruges til den fermenterede te kombucha. Materialet kan garves og farves med 97 procent mindre CO2-aftryk end syntetisk polyuretan (PU), hævder opfinderen, og det nedbrydes på få måneder i en kompost.

stole i lufthavnen

3. Latex

Naturmaterialet tappes fra gummitræet, og fordi træet ikke behøver at blive fældet, er latex et vedvarende materiale. Designere bruger det i stigende grad som et bæredygtigt alternativ i stedet for animalske og oliebaserede materialer, især til tilbehør og som møbelpolstring.

et bord lavet af kork

4. Kork

Kork fra korkegens yderbark er komposterbar, genanvendelig og kan også tages fra træet, uden at det skal fældes. Designeren Jasper Morrison har brugt rester fra vinkorkproduktion til en række møbler, mens Tom Dixon har forkullet materialet for at gøre det brandsikkert og vandtæt.

Betonerstatning

5. Betonerstatning

Beton er det mest anvendte byggemateriale og står alene for op mod otte procent af de globale CO2-udledninger. Materialeforskere har udviklet en række alternativer. F.eks. Finite, fremstillet af ørkensand i stedet for kalksten, og som ifølge dets opfinder har "mindre end halvdelen af betonens CO2-udledning". Designfirmaet Newtab-22 laver det betonlignende Sea Stone ved hjælp af et naturligt bindemiddel og gamle muslingeskaller. Skallerne er rige på det calciumcarbonat, der også bruges til betonens vigtigste ingrediens: cement.

regntøj

6. Algeplast

Bioplast er omdiskuteret og kræver store landbrugsarealer. Som et alternativ er designere begyndt at eksperimentere med bioplast af havalger. Alger er som naturressource vedvarende og rigelige, og de optager tillige CO2 fra atmosfæren gennem hele deres livscyklus.

designet små ting

7. Madspild

Biprodukter fra fødevareindustrien kan være en skattekiste af naturmaterialer. Kasserede skaldyrsskaller kan blive til bioplastemballage, som kombineret med kaffegrums kan blive et læderalternativ. Slagteriaffald kan blive til husgeråd, emballage og kondisko til biolæder.

På samme måde er frugt- og grøntsagsrester blevet omdannet til bioplast og læderalternativer som Piñatex. Og den filippinske ingeniør Carvey Ehren Maigue har forvandlet madrester til solpaneler, der kan generere energi – endda fra solens ultraviolette stråler!

Kilde: Dezeens

Publiceret 01.10.2021