Bæredygtighed

5 game changers i Greta Thunbergs fodspor

Jack Harries (25), Storbritannien

Det begyndte som en skolestrejke helt alene for klimaet i august 2018.

– Da der ikke var andre, der havde lyst til at følges med mig, gjorde jeg det selv.

I dag lytter hele verden til den 16-årige svenske miljøforkæmper Greta Thunberg, når hun går på talerstolen i FN, møder paven i Rom eller snakker med Al Gore i Davos.

Heldigvis er hun ikke alene i klimakampen – vi har set nærmere på fem andre frygtløse unge game changers, der kæmper ved hendes side og gør en forskel. 

1. Anuna De Wever (17), Belgien

Belgien er et af de lande, hvor skolestrejkerne har haft enorm gennemslagskraft. Det skyldes i høj grad den 17-årige Anuna De Wever, der har formået at engagere og mobilisere tusindvis af unge til strejke siden januar 2019.

2. Jack Harries (25), Storbritannien

Da YouTube-stjernen Jack Harries startede sin kanal i 2011, var det for at dele erfaringerne fra sit sabbatår. I dag har han næsten fire millioner følgere og et helt andet formål med sin vlogging. Sammen med sin tvillingebror producerer han dokumentarfilm om klimaforandringerne, og den velbesøgte YouTube-kanal både uddanner og engagerer. 

Greta Thunberg

I april nåede hun over en million følgere på Instagram, blandt dem superstjerner som Leonardo DiCaprio, som flittigt delte hendes indlæg.

Hun er diagnosticeret med funktionshandicappet Asperger. Et almindeligt symptom er, at personen har let ved at fokusere utrætteligt og gå ind i en opgave, som føles meningsfuld.

Greta var faktisk lidt berømt allerede fra fødslen. Moderen er operasangeren Malena Ernman, og faderen er digteren og forfatteren Svante Thunberg.

Hun er blandt andet blevet kåret til Årets kvinde i Sverige og er nomineret både til den franske region Normandiets frihedspris og til Nobels Fredspris.

Det amerikanske tidsskrift Time har kåret hende til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer.

Efter sin optræden i Davos, Bruxelles, Paris, Berlin og Strasbourg mødte Greta paven i Rom den 17. april. Han opfordrede hende til at “Carry on, Greta!”

Blandt hendes hengivne fans er superstjerner som Bono og Arnold Schwarzenegger, men også Frankrigs præsident Emmanuel Macron.

3. Varshini Prakash (25), USA

For et år siden var der kun få amerikanere, der havde hørt om The Green New Deal. Et politisk forslag, der er blevet udviklet med det formål at mindske CO2-emissionerne radikalt og skabe nye grønne job. I dag diskuteres det både i senatet, i medierne og i erhvervslivet. Noget, som den ungdomsledede klimabevægelse The Sunrise Movement og dens 25-årige frontfigur Varshini Prakash, har sørget for.

4. Ramón Bedoya (19), Colombia

Han er søn af en bonde, der blev brutalt myrdet i 2017, sandsynligvis som følge af hans højlydte kamp mod palmeolieplantagerne i Colombia. Nu er det Ramón, der forsvarer familiens gård, der ligger omgivet af store plantager. På halvdelen af sin jord dyrker han afgrøder, mens den anden halvdel står uberørt for at bevare biodiversiteten. Det er noget, der provokerer omgivelserne i en sådan grad, at den 19-årige er tvunget til at leve med livvagter. 

5. Xiuhtezcatl Martinez (18), USA

Allerede som seksårig begyndte han at holde foredrag om miljø og klima for alle, der ville høre på ham. Siden da har Xiuhtezcatl Martinez talt i FN flere gange. Han har også arbejdet for at stoppe brugen af ukrudtsmidler i parker og fracking af olie og gas i USA. Derudover er han en ud af 21 unge, der sagsøgte den amerikanske stat for ikke at gøre nok for at stoppe klimaforandringerne. En retssag, der har fået meget opmærksomhed.

Publiceret 24.05.2019