Innovation

4 verdensproblemer, der snart er væk – ved hjælp af teknologi

Rene have, demens, der kan helbredes, og mulighed for at forudsige jordskælv. Lyder det for godt til at være sandt? Her er de verdensproblemer, som snart kan være løst ved hjælp af teknologi.

1 Rene have
I dag er vores have fyldt med plastik, der forgifter både dyr og mennesker. Tidsprognosen for at få havene rene har handlet om århundreder. Indtil nu. For nylig er der nemlig blevet udviklet innovative metoder til at tage hånd om de store mængder plast, det drejer sig om. Et af projekterne, der er store forhåbninger til, er The Ocean Clean Up, som drives af den unge hollænder Boyan Slat. De første forsøg er allerede blevet foretaget i Stillehavet, i det enorme bjerg af plast der flyder rundt, og som kaldes The Great Pacific Garbage Patch.

2 Behandling af demens
Når mennesker bliver ældre, øges også tilfældene af Alzheimers. Alene i USA anslås det, at hver tiende amerikaner over 65 år er berørt. På grund af sygdommens natur er forskningen gået langsomt, da den betyder, at en helt korrekt diagnose faktisk kun kan stilles, når patienten er død. Den seneste tid er der dog sket store fremskridt inden for neurovidenskab og genetik, som kan føre til en begyndende løsning.

3 Sikre førerløse biler
Der findes selvstyrende biler, men de sælges endnu ikke til den brede masse, fordi systemerne har svært ved at håndtere vanskelige trafiksituationer og vejrforhold. Når de førerløse biler er blevet tilstrækkeligt sikre, er håbet, at de 1,25 millioner dødsfald, der sker i trafikken hvert år, kan forhindres.

4 Forudsigelse af jordskælv
Dage og nogle gange uger før en orkan rammer, ved man, at det vil ske. Men at opdage jordskælv i tide har derimod været en vanskeligere nød at knække. Nu er der dog arbejde i gang med at forudsige jordskælv, nogle timer før det kommer, så man kan evakuere folk i tide.

Publiceret 23.05.2019