Innovation

10 fremtidige topjob

Robotterne overtager måske ikke verden, men de vil forandre arbejdslivet.

– Frygten for, at maskiner vil overtage vores job, kan kun dæmpes ved, at vi skaber nye, bedre job til folk, siger Ben Pring, viceadministrerende direktør for it-firmaet Cognizant, der offentliggjorde en liste over fremtidens job. Her er 10 fremtidsjob, hvor den menneskelige hjerne slår robotten.

1. Affalds-it-ingeniør

Madaffald kan blive grøn energi, og computeraffald kan bruges, hvis det "renses". For at sortere store mængder ubrugte data og – ved hjælp af algoritmer – finde ny indsigt, har man brug for menneskelig bevidsthed.

2. Cyberattack-agent

I den nærmeste fremtid vil krig i stigende grad blive udkæmpet på virtuelle slagmarker – vi har allerede set digitale slag som Ukraines strømafbrydelser i 2015 og det amerikanske præsidentvalg i 2016. Cyberagenter vil få til opgave ikke kun at forsvare landets infrastruktur, men nogle gange gå i offensiven mod nationens fjender.

3. Rehabilitering af unge it-kriminelle

Fristelserne for nutidens unge adskiller sig en del fra tidligere generationer: It-forbrydelsernes nemme penge og usynlige ofre kan lede til kriminalitet. Der vil blive behov for rådgivere til at rehabilitere unge it-kriminelle i f.eks. skolerne for at hjælpe dem med at bruge deres talenter på den rigtige måde.

4. Chef for forretningsadfærd

Det er komplekst at forstå menneskelig adfærd. Det bliver lettere ved hjælp af banebrydende biometrisk teknologi på arbejdspladsen såsom personlige, miljømæssige og rumlige sensorer og data for produktion, følelser og interaktioner. Nogen skal analysere alle disse adfærdsdata – og være ansvarlig for strategier til at forbedre medarbejdernes engagement, produktivitet og trivsel.

5. Smart hjem-designs 

Med fremkomsten af smarte hjem vil flere samarbejde med arkitekter, ingeniører og kunder for at designe æstetiske og miljøvenlige hjem. Rollen betyder, at man skal holde sig ajour med teknologiske trends og finde originale måder til at integrere teknologi med forskellige stilarter.

6. Tidevandsarkitekt

I kampen mod global opvarmning bliver det stadig vigtigere at arbejde med i stedet for mod Moder Jord. For eksempel er der behov for eksperter til at afbøde virkningerne af stigende havniveauer i byer rundt om i verden og for sagkyndige, der kan planlægge og gennemføre projekter til naturens bedste.

7. Algoritmechef

Amazon byggede et AI-værktøj til nyansatte, men blev tvunget til at lukke det, fordi det diskriminerede kvinder. Med stigningen i kunstig intelligens i virksomheder er det vigtigt, at algoritmerne – som er hjertet i AI – er retfærdige, lovlige, etiske og repræsentative for organisationen. Algoritmechefer vil skulle gennemgå nye og eksisterende apps og systemer og logge og spore hver vigtig algoritme, dens mål, resultater, menneskelige vurderinger og konsekvenser.

8. Virtuelle identitetsvagter 

Der bruges ny teknologi til at skabe fake news på nettet, og vi har allerede set, hvordan man bogstaveligt talt lægger hinanden ord i munden. Den type film kan være underholdende, men kan have katastrofale effekter. Derfor er der brug for digitale vandmærker, der kan bevise ægtheden af nogen eller noget – og det bliver virtuelle identitetsvagters ansvar i fremtiden.

9. UX-designer til stemmer

Ære og respekt for Siri og Alexa, men de virker ikke specielt menneskelige. Potentialet for at forbedre AI-tjenesterne er stort, og med den rette stemmeføring – og med individuelt tilpasset dialekt, frasering, udtryk – kan de blive meget mere effektive.

10. Dyrkningskonsulent

Efterspørgslen efter sund og klimavenlig mad vil kun stige. Eksperter foretager dyrkning på små områder og rådgiver folk om, hvordan de kan dyrke deres mad selv – og om, hvordan de skal spise for at få det bedre – men identificerer også optimale jordbrugsområder i byerne og implementerer dem.


Billeder: Shutterstock

Publiceret 07.10.2020